Saturday, May 13, 2006

UMAT ISLAM WAJIB BANTU KERAJAAN HAMAS PALESTIN!!!

WAJIB MEMBANTU PALESTIN!!!

Persatuan Ulama Dunia (al ittihad al ‘alami li’ulama’ al muslimin) mendorong kepada negara-negara dan bangsa-bangsa Islam untuk membentuk bangsa Palestin dan pemerintahnya yang dipilih secara demokratik di dalam menghadapi pemboikotan dana dari negara-negara dan lembaga-lembaga Barat.

Tekanan demi tekanan terus di kenakan kepada penduduk Palestine yang tidak berdosa lalu dihukum puak kuffar kerana kedegilan mereka tunduk kepada perintah mereka. Ketua Persatuan Ulama Dunia, Prof. Dr Yusuf Al Qardhawi mengeluarkan fatwa yang menegaskan wajibnya membantu orang-orang Palestin. Qardhawi menganggap bantuan itu sebagai kewajiban (fardu) atas kaum muslimin.

Sementara itu seorang intelektual dan penulis Islam, Muhammad Salim Al’awa mendorong kaum muslimin untuk segera mengeluarkan sebagian dari harta mereka untuk membantu orang-orang Palestin. Disebutkan bahwa dunia Barat yang diwakili Amerika dan Kesatuan Eropah telah memutuskan untuk menghentikan bantuan dana kepada pemerintah Palestin yang dipimpin Hamas dan hanya mencairkan dana bantuan kemanusiaan melalui lembaga-lembaga bantuan PBB.

Kesatuan Eropa dan Amerika menggantungkan bantuan langsung kepada pemerintah Palestin dengan sejumlah syarat. Penghentian bantuan itu hanya boleh disambung semula bersyarat apabila pemerintah Palestin mengakui hak eksistensi Israel, membuang kekerasan (maksudnya perlawanan bersenjata) dan menerima kesepakatan-kesepakatan sebelumnya.

Al-Hamra ; Untuk maklumat detail sila buka laman Web Al-Qardawi!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home