Monday, May 22, 2006

Tahukah kita Sejarah Palestin??!

Sejarah Palestin

1-Sejarah silam

Palestin adalah tempat yg bermakna utk umat Islam kerana kat situlah pusat kenabian.. ramai nabi nabi yg diturunkan di situ, atau paling kurangpun berkait dgn palestin. org yahudi claim palestin, antara alasannya, mereka adalah penduduk asal di situ. namun, mengikut kajian sejarah, penduduk asal di situ adalah kaum Arab yg diberi nama Kanan (Kan-An) yg menetap pada 2500 s.m.

Sejarah kenabian di palestin bermula dgn nabi Ibrahim. kita semua ingat bagaimana nabi Ismail ditinggalkan kat Mekah, dan asalnya mata air zam zam. Nabi Ibrahim bukanlah bangsa Israel. slps Ibrahim, ada nabi Ishak yg kekal di palestin dan nabi Ismail pula di Mekah.

Bani Israel adalah keturunan dari nabi Yaakub, termasuklah anak anaknya, cucu cicit... (Israel : org yg berjalan malam) . nabi Yaakub menetap di Palestin. anak nabi Yaakub ada sorang nama Yahuza.. di situlah asalnya nama Yahudi. kita tahu cerita bagiamana anak nabi Yaakub, nabi Yusof dikhianat oleh abg dia, ditinggalkan kat pdg pasir dan kemudian diselamatkan dan dibawa ke Mesir. selepas nabi Yusof jadi pemerintah kat Mesir, beliau jemput nabi Yaakub dan keluarga dia pindah ke Mesir. Pusat kenabian skrg berpindah ke Mesir, sehinggalah kepada zaman nabi Musa dan firaun.

Nabi Musa lepas melarikan diri dari Firaun melalui laut merah tu membawa rakyatnya (bani israel) kembali ke palestin. namun org yahudi tak nak masuk palestin (degilnya..) sebab masa tu ada org lain perintah palestin. jadi, Allah sesatkan diorang selama 40 tahun. pada waktu tu, Nabi Musa dan Harun wafat. Nabi Yusa' (dikenali sbg Joshua) adalah nabi yg memimpin Yahudi masuk baliik ke Palestin slps itu (1190 s.m.)

Dlm Quran ada disebutkan kisah nabi Daud dan tentera Raja Talut. raja Talut memberi takhta kpd nabi Daud sbg raja di palestin, dan start dari sini, bermulalah kerajaan yahudi di palestin. Nabi Daud tukat nama bandar pemerinatahn kat situ, asalnya Madinatussalam kpd jerusalem (Hebrew) - 995 s.m.

Nabi Daud digantikan oleh nabi Sulaiman, dan pada ketika inilah zaman kegemilangan Yahudi sebab kita tahu betapa besarnya kerajaan nabi sulaiman (menguasai jin dsb) dan mereka percaya nabi sulaiman ada bina temple (nama: Haikal temple) kat Jerusalem.

Slps nabi sulaiman wafat, Plaestin terbahagi kpd 2, pertama ialah kingdom of Israel, yg ditewaskan oleh Parsi kemudiannya. satu lagi ialah Kingdom of Yahudi yg tewas kat Nebuchadnezar. Yahudi dihalau ke Iraq dan tak dibenarkan masuk lagi. (500-an s.m.)

Pemerinatahan bertukar tangan dari Parsi ke Alexander The Great ke Rom (63 s.m.) sehinggalah Umar Al-Khatab ambil Palestin pada tahun 638 m. jaid kita boleh lihat, yahudi cuma menjadi kerajaan kat Palestin cuma 4 kurun saja.. dari nabi daud hingga sblm nebuchadnezzar (1104 s.m. - 586 s.m) smeentara umat islam perinath slps umar selama 12 kurun.

Sejarah Moden:

Napoleon Bonaparte adalah org yg bertanggungjawab membawa kembali jews ke Palestin pada 20 April 1799... iaitu seramai 5000 org. Tujuannya adalah utk mengkucar kacirkan kerajaan Uthaminiyyah. selepas WW1(perang dunia 1), Yahudi di Palestin cuma 55,000 (8.4%), selebihnya adalah Arabs.

sejarah moden Palestin pula terbahagi kpd 5 fasa:

Fasa 1: 1880 - 1917

Pada tahun 1897, ditubuhkan World Zionis Organization (pertubuhan yahudi sedunia) dan congress pertama diadakan di Swiss pda 27-29 Ogos 1897. British dikempen supaya menyokong pertubuhan tersebut. Sebelum WW1 (1914-1918), kerajaan Uthamniyyah melarang org yahudi beli tanah di Palestin tapi larangan tersebut ditarik balik selepas itu.

Semasa WW1, British tlh buat perjanjian dgn 3 pihak. perjanjian dgn France dan Russia ttg pembahagian kawasan kemenangan (kalau mereka menang), perjanjian dgn Raja Hussin supaya tolong lemahkan kerajaan uthmaniyyah melalui semangat nasionalisme (kalau berjaya, bagi palestin) dan terakhir dgn Zionis yg ketika itu menguasai Amerika. tujuannya adalah agar dapat melobi Amerika menyertai pasukan British dalam perang dan sbg balsaan, akan diberikan Palestin kpd mereka. Ini dinamakan 'Belfa' declaration.

Fasa 2: 1917-1948

Semenanjung Palestin dikenali sbg trans Jordan ketika itu. pada tahun 1924, kerajaan uthmaniyyah tumbang (pertama kali dalam sejarah umat islam tak ada sistem khalifah). Liga Bangsa-Bangsa (belum ada PBB) disuruh menerima 'Belfa declaration' anatar British ngan Yahudi. pada 24 Julai 1922, declaration tu diterima dan yahudi masuk palestin semakin ramai. High commisioner British di palestin adalah org yahudi. tekanan spt cukai tanah yg tinggi dikenakan kpd org penduduk palestin supaya mereka jual tanah mereka. pda waktu ini, Jihad Palestin mual ditubuhkan.

Bermula tahun 1929, umat islam di sana mula bertempur dgn pihak British. fatwa haram menjual tanah kpd yahudi dikeluarkan tahun 1935. sepanajang tahun 1929-1939, banyak pertempuran berlaku tetapi gagal. British keluarkan kertas putih yg menyatakan kerajan palestin akan ditubuhkan pada 10 tahun lagi (which is 1949), yg diperintah oleh Arab dan yahudi.

Tahun 1944, cuma ada 75000 org yahudi di palestin dan British berjanji bahawa tak akan ada lagi org yahudi yg akan masuk ke paletsin kecuali dgn izin org arab kat situ. Org arab suka hati sebab kerajaan nanti mestilah akan dapat dikuasai.

Slps WW2, tahun 1947, British membincangkan isu palestin di PBB. resolusi 181 PBB menyatakan yg PBB bercadang bahagikan Palestin kpd 2, 55% daripada kawasan diberi kpd yahudi (yg cuma 33% drp population) dan selebihnya kpd Arab. Walaupun ternyata pembahgian tak ikut logic, yahudi masih tak puas hati dan inginkan lebih banyak penguasaan. ikhwanul Muslimin mula masuk berperang di palestin ketika ini. Pda 14 mei 1948, Israel diisytiharkan sbg negara dan Arab diusir beramai ramai.

Fasa 3: 1949 - 1967

Yahudi meluaskan penguasaan, berjaya menguasai seluruh Palestin, semenanjung sinai dan Golan. mereka merancang nak menubuhkan Israel Kubra (the great Israel) yg meliputi kawasan ni termasuk iraq dan madinah krn mereka pernah menetao di sana. Yaser Arafat menubuhkan Al-Fatah, satu gerakan revolusi utk menentang Yahudi pada tahun 1957. PLO ditubuhkan pada tahun 1974 dan dianggap mewakili org palestin.

Fasa 4: 1967 - 1987

PBB mengeluarkan resolusi 3236 pada tahun 1975 yg menyatakan hak org Palestin menubuhkan negara di Palestin. tahun 1967-1970, perang berlaku antara kawasan East palestin dgn israel, dan israel kalah teruk. perang tu dinamakan 'Peperangan Karamah'. Tahun 1987, PLO yg diketuai oleh yaser arafat tukat cara, daripada arm struggle kpd negotiation.

Camp David (yg selalu kita dgr tu..) adalah perjanjian anatar Mesir dan Israel pada tahun 1978. israel bersetuju withdraw dari Palestin, dgn syarat Israel diiktiraf. waktu tu, semangat org arab JATUH teruk. tahun 1987, HAMAS ditubuhkan (skrg, HAMAS berada dalam list terrorism). Hamas ditakuti oleh org yahudi kerana penyertaannya adalah dari golongan pelajar dan profesional.

Fasa 5: 1987 - 2000

Perang teluk menyebabkan bantuan negara negara Arab kpd pejuang di palestin dihentikan. maka perjuangan di pelstin tak ada support dari segi kewangan terutamanya.

Tahun 1993, ada perjanjian damai OSLO di mana PLO (yaser Arafat) diberi peluang memerintah Gaza dan Jericho. Adakah ni petanda yg bagus? bagi org Yahudi, mereka tidak memerlukan tempat tersebut krn bagi mereka, tempat tempat tersbut adalah celaka. Arafat pula cuma mentadbir 5 perkara iaitu kesihatan, pendidikan, specail affair (perkahwinan dsb), cukai dan pelancongan. urusan lain diuruskan oleh israel.
Kerajaan Arafat tak boleh ada senjata kecuali polis supaya dapat perangi keganasan. HAMAS jadi serba salah sebab nak serang israel, tapi takut berlawan ngan org Islam sendiri. satu perumpamaan, kita ada sebuah rumah yg cantik. lepas tu org dtg, masuk rumah kita dan usir kita keluar. lepas tu buat perjanjian dgn kita, OK, kita boleh duduk tapi kat kawasan sampah jer. dan kalau ada org nak ceroboh rumah, kita kena tangkap org tu.

Pada 18 Mei 1994, Palestenian Authority (bukan government) ditubuhkan. kerajaan baru ni diiktiraf oleh certain countries tapi tak diiktiraf oleh negara negara spt US, UK. semasa pentadbiran Clinton dulu, 4 kementerian diketuai oleh Yahudi... antaranya Finance, Luar Negara (Albright), Defence. drp 11 org senat, 7 org adalah Yahudi. Director of CIA skrg adalah Yahudi.

Fasa 6: 2000 - sekarang

Pada 28/9/2000, sharon bercadang utk menziarahi Al-Aqsa. maka berlakulah Intifadah yg ke-2. Ini membawa sinar baru dalam perjuangan menentang yahudi. Dulu, penentangan adalah atas dasar semangat kebangsaan Arab, skrg atas nama agama. kalau dulu 25 org yahudi mati, barulah 1 palestin meninggal.. skrg, 3 org palestin sama dgn 1 yahudi.

Al-Quds :-

Di dalam Al-Quds terdapat Masjid Al-Aqsa, Dome of Rock, masjid Umar dan gereja Kiamat. org kristian percaya yg nabi Isa dikebumikan di gereja kiamat ni. pemegang kunci bagi gereja kiamat ni adalah org islam daripda keluarga Nusaibah (hingga ke hari ini). terdapat 4 tembok keliling kota ni. satu tembok dibina oleh kaum Kan-An (puak pertama), nabi Sulaiman, Raja herdos dan satu lagi Kerajaan Uthmaniyyah. terdapat 8 pintu utk masuki kota ni.

Semasa Israk dan Mikraj, rasulullah mengikat Buroq di salah satu tembok tersebut. kalau kita tgk dalam TV, Yahudi ada upacara dia kat satu tembok ni.. itulah tembok yg dimaksudkan. di bawah tembok tersebut, org Yahudi gali lubang beralasan nak cari haikal sulaiman dulu....

Jadi, apa peranan kita sbg umat Islam? Kita kena sedar yg perjanjian terbukti tidak membuahkan sbrg hasil. yahudi berkali kali langgar perjanjian dan tak buat apa yg dijanjikan. yg pertama sekali dalah dgn doa kita utk Palestin, beri sumbangan skdr termampu, boikot barangan yg terlibat dgn Israel dan last sekali, menggabungkan diri kita dalam kelompok gerakan Islam bagi mengembalikan semula Tanah Al-Quds harta milik orang Islam seluruh dunia!
Al-Hamra' : Bumi Palestin bumi orang Islam seluruhnya,setiap inci dan saat apa yg berlaku di sana menjadi tanggungjawab kita semua!!!

1 Comments:

Blogger Rolf said...

Salam brother.

Cukup terperinci penerangan tuan. Saya cadangkan tuan layari www.wakeupproject.com untuk tahu lebih lanjut apa yang ada sebenarnya di Palestin yang menjadi rebutan puak Zionis Laknatullah ini. Paling tidak pun, cuba search title 'The Arrival' di youtube. Semoga petunjuk dan hidayah Allah diperoleh tuan.

Wassalam.

6:36 PM  

Post a Comment

<< Home